3 Geheimpjes over Curcuma

Curcuma, het kruid dat je vast en zeker kent uit Curry, waarbij het met andere kruiden zoals komijn, fenegriek etc. vermengd wordt.

Maar wist je al hoe belangrijk curcuma is voor je gezondheid en welke effecten het heeft op ons lichaam?

Wist je al dat het beter werkt tegen ontstekingen dan ontstekingsremmers als Ibuprofen (zonder nefaste bijwerkingen)?
(Wetenschappelijke studie, 2004, gepubliceerd in Oncogene).

Meer en meer onderzoek toont zelfs aan dat het een kankerkiller is.
(Wetenschappelijke studie, gepubliceerd in 2007 in The International Journal of Cancer).

En oh jah, het werkt ook tegen depressies.
(Wetenschappelijke Studie, gepubliceerd in 2011 in Acta Poloniae Pharmaceutica)

En daar blijft het niet bij, het helpt mensen met diabetes, kan de gezondheid van je tanden bevorderen, heeft volgens een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke onderzoeksblad Ayu een positieve werking tegen Alzheimer enzovoort.

Curcuma zou tegen zoveel medische probleempjes helpen dat je er sceptisch door wordt. Maar in tegenstelling tot bepaalde fabeltjes is de werking in duizenden studies aangetoond.

Ik ben het zelf enkele jaren geleden in grote dosis beginnen toepassen toen ik op m’n 32e geveld werd door mononucleose (het Epstein Barr virus). De arts had me een zeer hoge dosis Ibuprofen voorgeschreven, maar die wou ik niet innemen omdat de bijwerkingen énorm slecht zijn voor je lichaam (kan gaten branden in je maag en vooral je darmwand fel beschadigen, waardoor je een ‘leaky gut’ kan krijgen, verschillende voedingsallergieën kan oplopen en kort gezegd de poort opent voor een hele resem medische problemen).

Dus ben ik curcuma poeder beginnen toevoegen aan m’n voeding, aan kruidenthee en meer. De resultaten waren fantastisch. Het werkte beter dan Dafalgan en de andere pijnstillers die ik had.

De medische wereld heeft het daar natuurlijk nooit over. De farmareuzen kunnen geen patent nemen op Curcuma, dat dan nog eens spotgoedkoop te verkrijgen is ook.

En de laatste weken koop ik gewoon verse curcuma. Dat ziet er net als gember uit, een soort van wortel, maar heeft een fel oranje kleur. Let trouwens op met je kleding etc. wanneer je curcuma gebruikt, want het laat plekken na die je er niet makkelijk uit krijgt.

Gebruik je nog geen curcuma? Test het dan es. Zeker wanneer je je grieperig of wat koortsig zou voelen. De effecten zijn verwonderend.

Probiotica? Niet te onderschatten!

We krijgen al meerdere jaren reclame voorgeschoteld over hoe goed Probiotica voor ons is. Voor ons immuunsysteem, voor onze energie, enzovoort.

Dat is waar, maar er is meer aan de hand. Dr Perlmutter, een arts die ik volg die o.a. “the Grain Brain” en “Brain Maker” schreef, haalt in zijn laatste boek, Brain Maker, onderzoeken aan die aantonen dat Probiotica zelf goed zouden zijn tegen depressie, angsten, ons gemoed enzovoort.

Dit o.m. omdat probiotica ook Serotonine produceren in onze darm.

Wist je dit al?

Probiotica kan daardoor rechtstreeks een invloed hebben op depressies, angsten etc.

Kelly Brogan (arts en psychiater) heeft het er bijv. over in dit artikel.

De laatste studies tonen zelf aan dat Probiotica Vitamine C produceren in onze darm, die wordt via de darmwand opgenomen zodat ons immuunsysteem versterkt wordt.

Maar wat vooral belangrijk is, is wat er foutloopt indien er een onevenwicht ontstaat bij je probiotica.

Probiotica zijn de goede bacteriën in je darm. De slechte leven en wonen daar ook. Wanneer die plots de overhand krijgen, bijv. omdat je veel suiker eet en drinkt, of antibiotica hebt genomen waardoor schimmels zoals Candida sneller kunnen groeien, dan kan je door de onevenwichten last krijgen van:

  • Psoriasis
  • Exczema
  • Haarverlies
  • Depressie
  • Altijd moe
  • Rosacea

En andere problemen.

Vandaar dat het zowel volgens Dr Kelly Brogan, Dr Perlmutter als vele anderen belangrijk is om voldoende probiotica binnen te krijgen.

Hoe krijg je voldoende probiotica binnen?

Dat kan op de natuurlijke manier, door bijv. zuurkool te eten, kimchi en andere gefermenteerde producten.

Of je neemt het als supplement in. Ikzelf neem o.a. probiotica pilletjes van Udo’s Choice en andere merken. 1-2x per dag net voor de maaltijd.

 

 

Krijg je de videos nog niet in je mailbox?

optinfoto

 

 

Zelfgemaakte Mayonaise (zonder slechte bewaarmiddelen)

Mayonaise die je gewoon in de winkel koopt is niet goed voor je lichaam. Dat is duidelijk.
Maar dat betekent niet dat mayonaise op zich slecht voor je is.

Wat is er mis met mayonaise die je in de winkel koopt?

Het grote probleem is dat er bewaarmiddelen in zitten. Denk aan Calciumdinatrium-EDTA, kaliummetabisulfiet enzovoort. Slimme marketers noemen het soms ook “antioxidanten”. Mjah…dat is toch goed voor je? Niet?…inderdaad, in dit geval niet 🙂

Bewaarmiddelen vallen onze cellen aan en kunnen cellen vernietigen. Alles wat je weken tot maanden kan bijhouden (ook al is het in de koelkast) bevat echt veel bewaarmiddelen.

Natuurlijk worden er ook soorten van plantaardige olie gebruikt die niet zo goed voor ons zijn, denk bijv. aan zonnebloemolie dat o.m. onze Omega 3 balans volledig kan verstoren, ontstekingsreacties in gang kan zetten, en meer.

 

Is zelfgemaakte mayonaise beter?

Ja, veel beter. Het is best dat je het met mate gebruikt, maar de ingrediënten bevatten in dat geval goede bouwstenen, waar ons lichaam wat mee kan én die ons lichaam niet gaan aanvallen.

 

Zelf mayonaise maken dan maar, maar is dat niet moeilijk?

Dat valt best mee, hier is wat je nodig hebt:

  • 4 eigeeltjes (liefst van Bio eieren van scharrelkippen)
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel citroensap (versgeperst, bio citroen)
  • 120 ml olijfolie (koude, eerste persing)
  • 120 ml kokosolie (biologische kokosolie, dit mag smaakloze kokosolie zijn, maar dat hoeft niet)

Zo ga je te werk:

  1. Doe het eigeel in een blender of een kom en mix alles goed door elkaar
  2. Voeg de mosterd en het citroensap toe en mix wat verder. Voeg dan traag de olijfolie toe (heel traag, bijna druppel per druppel)
  3. Voeg na de olijfolie de kokosolie toe, tot je de gewenste dikheid verkrijgt.
  4. Kruid indien gewenst met een beetje zeezout, dragon, peper, etc.
  5. Doe alles in een glazen pot die je kan afsluiten en bewaar in de koelkast. Schrijf de datum goed op het deksel of elders. De mayonaise zal ongeveer een week goed blijven.

 

Smakelijk 🙂

 
Krijg je de videos nog niet in je mailbox?

optinfoto

 

 

Wat dit ‘besje’ voor je huid, energie én immuunsysteem kan doen!

De braambes, één van de bessensoorten die je in onze streken ook in het wild kan vinden rond de zomerperiode.

Bessen zitten boordevol goede ingrediënten en antioxidanten. De blauwe bes is het hele jaar door mijn favoriet, maar in de zomer voeg ik daar met plezier braambessen aan toe.

Vele bessensoorten behoren tot de ‘superfood’ categorie, omdat er enorm veel goede stofjes in zitten. Denk bijv. aan de flavonoïden, die je hersenen helpen om moeheid te bestrijden en je mentaal alert maken.

Braambessen (en blauwe bessen) helpen nog op andere vlakken. Zo bevatten braambessen zinc, een stofje dat ons immuunsysteem versterkt (en de duur van verkoudheden bijv. aanzienlijk verkort), onze huid herstelt en stralend houdt en nog meer.

Een ander voordeel van deze besjes is dat ze resveratrol bevatten. Dat is het stofje dat ontstekingen in je lichaam tegen gaat (en mogelijk ook zou helpen bij kanker, omdat het kankercellen helpt aan te vallen).

Probeer de komende maanden wat braambessen toe te voegen aan shakes/smoothies die je maakt, aan een ontbijt met eitjes, aan een slaatje dat je maakt enzovoort.

 

Krijg je de videos nog niet in je mailbox?
optinfoto